Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2011 10:45 - Как да направим люлка в градинката между блоковете
Автор: vilizar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16969 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 16.06.2011 11:05


Здравейте,

Реших да възстановя и да оправя / поправя старата счупена и изкъртена преди години от вандали люлка зад нашия блок, в кв. Красно Село, бл. 27а, до бул. "Гоце Делчев" и бул. "България". 

Тъй като е грозна гледка години наред да гледаш една и съща изоставена и занемарена железария, реших да пребоядисам катерушките и пейките, и да възстановя счупените люлки. За съжаление, поради отдалечеността на мястото, и скъпите материали, не можех да използвам твърди метални конструкции и електрожени, затова наблегнах на преносимите материали.

И така, ето какво ви е необходимо, ако решите да го правите по моя начин:
(За всяка една бройка люлка):

1.) 2 големи карабинера / халки - 2 x 2.5 лв. = 5 лв.

2.) 2 вериги от дебело желязо от Практикер:
(в моя случай: 2 x 1.2 м. = 2.4 м. x 9 лв./м. = 21.60 лв.

3.) 2 по-дебели дъски за седалки:
(някъде към 1 м. за 2-3 седалки на люлките) = ~7-10 лв.
(ако от някъде ви попаднат подходящи стари дъски, по възможност широколистни от здраво и твърдо дърво, можете да използвате тях).

4.) U-образни метални халки с винтови краища и гайки:
(В "Mr. Bricolage" продават такива - 1 бр. х 2 бр. в опаковка x 5 лв. = 5 лв.)

5.) Шайби със вътрешен отвор, съответстващ на диаметъра на U-образните халки:
20 бр. пакетчето за 1.60 лв. всички общо.

6.) Лепило "течна заварка" от Poxipol
(за външни атмосферни условия - синя на цвят опаковка) - 1 бр. x 3.70 лв. = 3.70 лв.

7.) "Миши / свински опашки" за към 2 лв. (вземете ги по-дългички).

8.) Цветно разпечатване на 2 бр. предупреждения за употреба на люлките:
(на само 1 лист A4) - 1 лв.

9.) Ламиниране на 2 бр. предупреждения за употреба на люлките:
2 бр. х около 1 лв. всяко = 2 лв.

10.) много желание, и сумата от общо: 51.90 лв. за всяка люлка.
Тъй като аз направих 2 люлки, и някои от материалите се преповтарят, де факто цялата сума беше: 83.50 лв. Ако искате и да боядисате люлките (прави се предварително), пригответе си още 6-7 лева за кутия боя.

11.) малко грес за смазка, но това обикновено е извън сметката.
12.) Една биричка (виж накрая след монтажа). 

Цените на материалите са валидни към дата 16.06.2011 г.


ИНСТРУМЕНТИ:
1.) вашите ръце.  ;-)
2.) дрелка със съответните бургии за пробиване на дупките в дървените седалки, през които минават U-образните куки / халки на седалките, и в които минава веригата (+ един молив).
3.) евентуално ножовка за срязване на остатъците от метални лостове, останали във втулките на горната релса, както в моя случай.
4.) един перфоратор за дупчиците на предупредителните табелки, през които минават мишите опашки.
5.) шкурка/телена четка, и четка за боя (ако сте решили първо да освежите металната конструкция преди монтажа на люлката).
6.) евентуално може да ви дотрябва пила за метал, за да уширите дупките на веригата или карабинера от вътрешната страна на горната му част, ако карабинера не влиза за микрометри във веригата, което си е жив проблем...

ИНСТРУКЦИИ - КАК ДА НАПРАВИМ САМАТА ЛЮЛКА, СГЛОБКА И МОНТАЖ:
Проверете дали държачите на старата люлка са все още там. Ако не са, ще трябва да направите дупки / заварите някакви държачи за карабинерите, на които ще виси люлката.
1.) Минете с телената четка или шкурката (за предпочитане първото, че е по-бързо и безболезнено) металната конструкция, обършете с парцал набързо, и после боядисайте всички рамки, греди и железа на люлката в какъвто цвят сте избрали. На този етап е препоръчително да боядисате и седалките на люлките в желания цвят, за да са устойчиви на външни условия, предимно дъжд. Оставете всичко за един ден, докато не изсъхне изцяло. Ако трябва, повторете дървото още един-два пъти.
2.) Вземете дъската (за предпочитане е да е дебела към 2 см. и от широколистен материал, защото е по-здрав и устойчив на вандализъм, но моята е към сантиметър и е чам), и я нарежете на каквато ви харесва ширина на люлката, примерно към 40 см., все пак е за деца, и ширина към 15 см. (моите са по-тесни).
3.) Измерете от всяка страна на дъската центъра (на ширината, не на дължината). Сложете U-образните халки така, че центъра да дойде по средата на U-то, и маркирайте с молив върху дъската къде ще са дупките за тези U-образни халки. Пробийте тези по 2 дупки от всяка страна на седалката на люлката. Пробвайте халките дали пасват вътре, и уширете леко дупките, докато халките влязат, но да не са хлабави. Трябва да са стабилни. Проверете дали винтовите им части стърчат достатъчно извън дъската от долната страна, за да се сложат шайбите и гайките им (ето защо трябва да внимавате какви U-образни халки купувате, и да съвпадат с дебелината на дъската).
4.) Можете да нанижете веригата в U-образните халки, да ги "нанижете" през седалката (обърнете седалката с "гъза" нагоре), изстискайте и смесете по малко  Poxipol от двете тубички (по равни количества - поставчицата и бъркалката си вървят с лепилото), намажете шайбите от долната страна, и сложете по 1 шайба на всеки стърчащ отдолу винтов край, така че лепилото да е откъм дървото. Сега намажете и винта, и шайбата стабилно с Poxipol, и завъртете гайката отгоре (използвайте парцалче, за да не се омажете). След това аз още веднъж минавам отгоре винта над самата гайка с "течната заварка". Това се прави с цел вандали да не могат лесно да развинтят люлката и да си я вземат на вилата, и "малцинствата" да не могат лесно да разглобят конструкцията и да я отнесат за претопяване срещу 5 лв. Все пак дали сме 10 пъти повече...
5.) Когато закупувате веригата, трябва много да внимавате за дължината й (и броя на рингчетата), защото ако има 1 рингче повече, люлката ще няма да стои хоризонтално, а леко на една страна. След като ви я отрежат в магазина, забучете си пръста в единия край на 2-те вериги и я провесете надолу - вижте дали са изцяло равни. Веригата трябва да е дебела и заварена, за да не се "изхлузват" рингчетата при опъна на децата (спорно е може би, но бихте били подсъдни евентуално ако не си свършите работата като хората). Аз избрах една верига в Практикер, затова и ви я препоръчвам. Когато купувате веригата, трябва вече да сте си закупили големите карабинери, да сте ги пробвали дали стават на халките на старата счупена люлка в градинката до вашия блок, да сте уверени, че тези карабинери могат да се закачат там (големия карабинер трябва задължително да има не само клипс система, но и винтов пръстен около този клипс - против кражби; трябва и да е дебел, за да не се протрие в ухото горе при люляне и да не се счупи (изтегли и изхлузи) при играта на децата), и когато в магазина купуваме веригата, трябва да пробваме дали този карабинер минава през веригата. На мен ми трябваше и една пила за метал да доиздялам едната верига и единия карабинер (от 4 общо), който кой знае защо само той не ставаше... 
6.) Мушкате горния край на 2-те вериги в 2-та карабинера, и се отправяте с лепилото в ръка към люлката.
7.) Бойно и победоносно закачате детерадвачката...  исках да кажа люлката...
8.) Вижте дали всичко е наред и дали люлката е хоризонтална. Пробвайте я, нищо, че сте малко тежичък за нея. ;-) Ако не издържи вас, няма да издържи и юруша на децата, така че - да не е ставала люлка! 
9.) Приготвяте пак смес от лепилото "течна заварка" на Poxipol (по малко всеки път, за да не засъхне, че бързо се втвърдява). Пак повтарям, синята кутийка, защото била устойчива на външни влажни условия. Наклепваме здраво мястото на прещипване на "клипса" на карабинера в отворено състояние, затваряме го, наклепваме и винта, затваряме външния пръстен с едно парцалче, прихващащ клипса, и намацваме и самия пръстен отгоре и отдолу. Засъхва след 10 мин., до след половин час вече никой няма да може да развие карабинера от металната стойка, а до един ден ще ти трябва вече ножовка или ъглошлайф. Ама и такива ги има де... 
10.) Повтаряте горната операция за всеки карабинер поотделно.
11.) Намажете обилно с грес дупките в горния край на карабинерите, на самата конструкция, тъй като иначе карабинерите стържат в метала и първо се търкат и трият, второ ще накарат съседите ви да си кажат: "Ей, мама му стара, хубаво си бяхме без люлки 20 години, кво ми трябваше сега тоя идиот да ги монтира и да ми скрибуцат по цял ден!"...
12.) Пробвайте къде по конструкцията може да закачите предупреждението (
ето ви един примерен линк) и пробийте с перфоратора eдна-две дупки във вече ламинираното листче, през които да промушите мишите опашки и да ги закачите. Ако няма къде, можете да сложите табелката и на горните уши на веригата, но не го препоръчвам, тъй като евентуално би пречило на децата. 

Ами това е - вече вашите и съседските деца ще могат да се люлят в градинката до блока - нещо, което не са правили пред тях откак са се родили. Все пак повечето такива люлки бяха потрошени още в началото на демокрацията, преди повече от 10 години, а децата за тези люлки са горе-долу на толкова... :) 

Честито, добра работа свършихте днес. Време е за биричка! ;-)

СНИМКИ:
(
DOWNLOAD на снимките в голяма резолюция и в пълен размер)   image
Люлката преди монтирането й, но след боядисването на конструкцията й. Така си стоеше към 15 години след вандализъм... Пуста и безрадостна...

image
Отбелязал съм останалите по горната греда държачи, за които закачих карабинерите. Тези тежки метални "уши" си стоят по повечето стари и счупени софийски люлки, така че вижте и вашата, ако решите да направите едно добро дело като мен. Забележете, че едно от средните "уши" липсва, което ми попречи да монтирам и трета люлка в средата, но смятам и това да го измисля. А може пък и да е по-добре така - да не се блъскат децата от двете люлки едно в друго, ако са 3 - твърде близко ще са...

image
Люлката в преден план, с катерушката тип "глобус".

image
Люлката след монтажа в близък план отпред. Виждат се и табелките - предупреждения.

image
Карабинерът - снимка 1. Начин на закрепване към горната конструкция и към веригата.

image
Карабинерът - снимка 2. Първо купете именно карабинер. Пробвайте дали става на вашата счупена люлка. Аз взех голям размер, но не във всяка железария има такива, а е почти задължително освен клипс да има и металния винтов пръстен, за да подсигурява монтажа.

image
Карабинерът - снимка 3 - забележете греста в дупката и "течната заварка" около клипса и винтовия пръстен над него.

image
Как изглежда елементарната ми люлка, погледната отгоре от нормален човешки бой.

image
Начинът на поставяне на шайбите и гайките в U-образните халки, минаващи през предварително пробитите дупки в дървената седалка. Личи си и "течната заварка" по тях, сложена след завиването им (вътре също съм поставил върху самия винт, преди да ги завия). 

image
Люлката, снимана отстрани.

image
Люлката от задната страна, заедно с част от катерушките.

image
Помощните материали и инструменти - "миши опашки", рулетка, перфоратор, лепилото Poxipol "течна заварка", и опаковките на U-образните халки от Mr. Bricolage.





Гласувай:
2



1. анонимен - Majstor Vilio
16.06.2011 20:23
Da, tova se kazva dobra rabota!!!
Bravo , sine! Dobro delo. Znam kak se 4uvstva6 i se radvam za teb! Dano ima6 posledovateli i dano pove4e hora dejstvat kato teb!
Slu6aj syrceto si, tam e istinata.
Gordeia se s tova, koeto si napravil!!!
цитирай
2. анонимен - Бравос
16.06.2011 23:13
Еваларка, Вилио! Дойде от морето да оправиш изпотрошените люлки на софиянците!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vilizar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 115604
Постинги: 25
Коментари: 60
Гласове: 112
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930